Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Lübnan topraklarında sürdürdüğü varlığın, uluslararası kararları ihlal ettiğini ve bir an önce son bulması gerektiğini açıkladı.
BM Güvenlik Konseyinde, Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ve Golan Tepeleri Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF) ile ilgili bir oturum gerçekleştirildi. Toplantıda, üye ülkeler bilgilendirilirken BM Barış Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix önemli açıklamalarda bulundu.
Lacroix, Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkesin “kırılgan” bir yapı taşıdığını ancak UNIFIL’in taraflara bu konuda destek sunmaya devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, Lübnan’ın 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uyum konusunda taahhütlerini sürdürdüğüne dikkat çekti.
6 Ocak’ta düzenlenen ateşkes mekanizması toplantısında, İsrail’in Lübnan’dan çekilmesi ve Lübnan Silahlı Kuvvetlerinin bölgeye konuşlanmasını öngören kademeli bir plan sunuldu. Lacroix, İsrail’e tanınan 60 günlük sürenin dolmasına yalnızca 10 gün kaldığını belirterek, bu süreye rağmen İsrail’in bölgedeki faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi.
Jean-Pierre Lacroix, İsrail’in bölgede tünel, bina ve tarım arazilerini yok ettiğini, hava saldırıları düzenlediğini ve Lübnan hava sahasını ihlal ettiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail’in bu eylemlerini Hizbullah’a karşı savunma önlemleri olarak gerekçelendirdiğini, ancak bu durumun 1701 sayılı kararı açıkça ihlal ettiğini belirtti.
Lacroix, şu açıklamada bulundu:
“İsrail’in Lübnan topraklarından derhal ve belirlenen süre dolmadan çekilmesini talep ediyoruz.”
Lacroix, UNIFIL birliklerinin operasyonel faaliyetlerinin; İsrail tarafından kurulan yol engelleri, patlamamış mühimmatlar ve yerel halkın tepkileri nedeniyle kısıtlandığını vurguladı. Ayrıca, İsrail ordusunun tehditleri nedeniyle UNIFIL personelinin sığınaklarda kalmak zorunda bırakıldığını dile getirdi.
BM Ateşkes Gözetim Örgütü (UNTSO) Başkan Vekili Patrick Gauchat, İsrail ile Suriye arasında 1974 yılında imzalanan “Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması”nın halen geçerli olduğunu hatırlatarak, İsrail’in bu anlaşmayı ihlal ettiğini ifade etti. Gauchat, İsrail’in ağır ekipmanlarla inşaat çalışmaları yürüttüğünü ve bu durumun bölge sakinlerini etkilediğini belirtti.
Yerel halk, İsrail ordusunun tarım faaliyetlerini engelleyen yol blokajlarının kaldırılması ve köy merkezlerinden çekilmesi için BM’den yardım talep ediyor. Ayrıca, tarım arazileri ve altyapının zarar gördüğü, bazı köylerde tutuklamalar yapıldığı şikayetleri de gündeme getirildi.