Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 29 Ağustos’ta kutlanan Uluslararası Nükleer Denemelere Karşı Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, nükleer denemelerin “tamamen” yasaklanması çağrısında bulundu.
Guterres, yaklaşık 80 yıl süresince dünya genelinde 60’tan fazla bölgede 2 binden fazla nükleer deneme gerçekleştirildiğini belirtti. Bu denemelerin, yıkıcı miras bıraktığını, toprakları yaşanmaz hale getirdiğini ve insanlarda uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti.
BM Genel Sekreteri, nükleer denemelerin yeniden başlaması yönündeki çağrıların, geçmişin korkunç derslerinin “unutulduğunu veya görmezden gelindiğini” gösterdiğini belirtti.
Guterres, Uluslararası Nükleer Denemelere Karşı Mücadele Günü‘nde dünya genelindeki tüm ülkelerin bu uygulamayı kesin olarak sonlandırma çağrısında bulunmaları gerektiğini söyledi. Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’nın tüm nükleer denemeleri yasaklayan tek anlaşma olduğunu belirten Guterres, bu anlaşmanın “önemli ve doğrulanabilir bir güvenlik aracı” sunduğunu, ancak henüz yürürlüğe girmediğini vurguladı.
Guterres, nükleer testlerin kurbanları ve gelecek nesiller adına, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için onayları gereken tüm ülkeleri “hemen ve koşulsuz olarak” bu adımı atmaya çağırdı. “İnsanlık testini geçelim – ve nükleer testleri sonsuza dek yasaklayalım,” dedi.