Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) kurucu lideri Alparslan Türkeş, vefatının 28. yılında anılıyor. 4 Nisan 1997’de hayatını kaybeden Türkeş, Türk siyasi tarihinde milliyetçi hareketin simge ismi olarak hafızalara kazındı. “Başbuğ” unvanıyla anılan Türkeş, siyasi mücadelesiyle Türk siyasetinde iz bıraktı.
Alparslan Türkeş, 1917 yılında İngiliz işgali altındaki Kıbrıs’ta dünyaya geldi. 1933’te ailesiyle Türkiye’ye göç etti. Kuleli Askeri Lisesi ve ardından Harbiye’den mezun oldu (1938). Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptıktan sonra siyasete atıldı.
1963’te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne katılan Türkeş, 1965’te Ankara Milletvekili seçildi.
1969 yılında Adana’da yapılan kongrede partinin adı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi.
Amblem olarak üç hilal kabul edildi ve Türkeş partinin ilk genel başkanı oldu. Bu tarihten itibaren Türk milliyetçilerinin “Başbuğ”u olarak anılmaya başlandı.
1970’li yıllarda MHP, koalisyon hükümetlerinde yer aldı. Türkeş, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan ile Milliyetçi Cephe hükümetlerinde başbakan yardımcılığı görevini üstlendi.
12 Eylül 1980 darbesi sonrası MHP kapatıldı, Türkeş 4,5 yıl cezaevinde kaldı.
1987 referandumuyla siyasi yasağının kalkmasının ardından siyasete döndü. 1993’te MÇP’nin ismini tekrar MHP yaparak partinin başına geçti.
4 Nisan 1997 tarihinde, 80 yaşında hayata veda eden Alparslan Türkeş, soğuk ve karlı bir Ankara gününde, Beştepe’deki anıt mezarda yüz binlerin katıldığı bir törenle defnedildi.
Başbuğumuz Alparslan Türkeş, 28 yıl önce bugün ebediyete yürüdü.
“Fikir, iman, ülkü aşkı; insanları güçlü yapan bunlardır.”
Onun açtığı yolda, sarsılmaz bir iradeyle!
Ruhun şad, mekânın cennet olsun Başbuğ’um#AlparslanTürkeş pic.twitter.com/KtctoJJ2YN
— Dam Haber (@dam_haber) April 4, 2025