Bakan Şimşek: Enflasyon,Programa Yanıt Veriyor

Bakan Şimşek: Enflasyon,Programa Yanıt Veriyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 26.10.2024
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun 2026 yılı sonunda tek haneye düşeceğini ve uygulanan programın enflasyon üzerinde etkili olduğunu açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik görünümünü değerlendirmek üzere katıldığı Brookings Enstitüsü’ndeki etkinlikte kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Enflasyon konusunda önemli açıklamalarda bulunan Şimşek, “2026’nın sonunda enflasyonun tek hanelere inmesini bekliyoruz. Enflasyon, izlediğimiz programa yanıt veriyor” dedi.

Ekonomide Dezenflasyon Süreci

Enflasyonun baz etkisinin ötesinde düşüş eğilimi göstereceğini belirten Şimşek, “Para politikasının gecikmeli etkisi devreye giriyor. Negatif mali itki ve destekleyici gelirler politikası dezenflasyon sürecini hızlandıracak. Firmaların fiyatlama davranışları da iyileşiyor.” diye konuştu.

Fiyat İstikrarı ve Büyüme Dengesi

Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Bakan Şimşek, “Büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki yok” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin ekonomik yapısındaki iyileşmelerin cari açığa da olumlu yansıdığını vurgulayan Şimşek, petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve sanayi politikalarıyla cari dengenin kalıcı bir iyileşme göstereceğini kaydetti.

Rezerv Birikiminde Artış

Şimşek, rezervlerdeki artışın dolarizasyondaki azalmadan kaynaklandığını ve bankacılık ile reel sektörün artan borç çevirme oranlarının, portföy girişlerinin rezerv birikimine katkı sağladığını belirtti. Ağustos 2023’ten itibaren kur korumalı mevduat hesaplarında 100 milyar doların üzerinde azalma yaşandığını ifade etti.

Türkiye’nin Yatırım Avantajları

Türkiye’nin yatırım yapılabilir özelliklerini anlatan Şimşek, ülkenin büyük nüfusu ve 15 bin dolarlık kişi başına geliriyle güçlü bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirtti. “Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı büyüyoruz” ifadesini kullanan Şimşek, güçlü iş gücü piyasası ve her yıl mezun olan bir milyondan fazla kalifiye iş gücüyle Türkiye’nin avantajlarını vurguladı.

Katma Değer Üretimine Yönelik Stratejiler

Şimşek, Türkiye’nin orta ve yüksek katma değerli ürünler üretmek için yapısal reformlara hız kazandıracağını belirterek, “Katma değer zincirinde yukarı çıkmak için çalışmalıyız” dedi.

Türkiye-AB İlişkilerinde Stratejik Derinlik

Bakan Şimşek, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) için bir yük değil kazanç olduğunu belirtti. “Türkiye’nin AB ile yakınlığı iki taraf için de faydalı olacaktır ancak bu stratejik derinlik Avrupa’nın siyasi perspektifinde yeterince görülmüyor” şeklinde konuştu.

Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi ve Ticaret Hacmi

ABD’nin ekonomik politikalarının Türkiye’yi nasıl etkileyeceğine dair bir soruya yanıt veren Şimşek, adaylarla ilgili yorum yapmazken, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusuna değindi. “Hizmetler, kamu alımları ve tarımı kapsayacak şekilde bir güncelleme ticaret hacmini iki katına çıkarabilir” diyerek bu güncellemenin Türkiye ve AB için ticaret fırsatlarını artıracağını söyledi.

Terör Saldırılarıyla Mücadelede Kararlılık

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yerleşkesine yönelik terör saldırısı hakkında sorulan bir soruya yanıt veren Şimşek, “Bu saldırıların, bazı çevrelerin birlik ve barış istemediğini gösterdiğini” belirtti.

Türkiye’nin dayanıklı ekonomisi ve stratejik konumu, büyüyen iş gücü, Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle artacak ticaret hacmi ve Avrupa ile ilişkilerin güçlendirilmesi, Türkiye’nin küresel ticaret arenasında daha yüksek bir konuma gelmesini destekleyecek unsurlar olarak dikkat çekiyor

Bakan Şimşek: İhracat Sektörüne Destekler Sağlanacak

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.