Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılı itibarıyla Rekabet Kurumu tarafından yılın ilk 8 ayında 142 firmaya toplam 4,8 milyar lira idari para cezası kesildiğini açıkladı. Bolat, bu önemli veriyi, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen Balkan Rekabet Platformu kuruluş toplantısında yaptığı konuşmada duyurdu.
Toplantıda, Balkan ülkeleri ile ortak rekabet hukuku çalışmalarını koordine etme ve tecrübe paylaşımının önemine dikkat çeken Bolat, bu platformun rekabet hukuku standartlarını güçlendirmeyi ve ortak bir rekabet kültürü oluşturmayı amaçladığını belirtti.
Bolat ayrıca, Türk Devletler Teşkilatı üyesi ülkelerle yılbaşında bir rekabet koordinasyon toplantısı düzenlendiğini ve bu toplantı sonucunda bir teşkilat kurulduğunu hatırlattı. Bu adımların, ülkeler arası işbirliği ve rekabet düzenlemelerinin önemini vurgulayan önemli gelişmeler olduğunu ifade etti.
Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunmasını hedefleyen ve ticari hayatı düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bolat, rekabet kurallarının ekonomiye ve ticarete katkılarını anlatarak, teknolojik gelişmeler ve küresel ekonomik ilişkilerin bu alandaki regülasyonların önemini artırdığını vurguladı.
Son yıllarda artan korumacılık hareketleri ve bazı ülkelerde yükselen milliyetçilik dalgasına rağmen, küresel ticari entegrasyonun devam ettiğini dile getiren Bolat, özellikle üretim süreçlerinin ülkeler arasında entegrasyonunun önemli gelişmeleri beraberinde getirdiğini söyledi. Bu entegrasyonun, hem yerel hem de uluslararası ticaret politikaları açısından rekabet hukukunun önemini daha da artırdığını belirtti.
Bakan Bolat, rekabetin korunması ve adil piyasa koşullarının sağlanması adına, gerek Ticaret Bakanlığı gerekse bağımsız bir kurul olan Rekabet Kurumu tarafından titizlikle denetimlerin sürdürüldüğünü vurguladı. Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak adil ve etkin işleyen bir piyasa mekanizması oluşturmak amacıyla düzenlemeler ve denetimler anlamında yoğun çaba gösterdiklerini ifade etti.
Bu süreçte Rekabet Kurumunun, kartel oluşumu, rekabeti bozucu eylemler ve hakim durumun kötüye kullanılması gibi faaliyetlere karşı etkin denetimler gerçekleştirdiğini söyleyen Bolat, 2023 yılında 166 firmaya toplamda 2,7 milyar lira, 2024’ün ilk 8 ayında ise 142 firmaya 4,8 milyar lira idari para cezası kesildiğini bildirdi.
Ticaret Bakanı Bolat, Balkan Rekabet Platformu’nun, bölgesel ve küresel rekabet politikalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla kurulduğunu belirtti. Bolat, bu platformla birlikte Balkan coğrafyasında adil pazarlar oluşturmayı ve işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Bolat, rekabet hukuku ve politikalarına dair farkındalığın artırılmasını, güçlü bir rekabet kültürünün yaygınlaştırılmasını ve sahip olunan tecrübelerin paylaşılmasıyla rekabette karşılaşılan sorunların çözülmesini amaçladıklarını dile getirdi. Bu platformun, küresel düzeyde yürütülecek işbirlikleri ile hem bölgesel hem de küresel rekabet politikalarının gelişimine katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.
Bolat, yeşil ekonomi, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi alanlarda da rekabet hukuku ve kurallarına uyum sağlamak amacıyla çalışmaların yürütüleceğini kaydetti. Bu alanlarda ortak standartlar oluşturmanın, geleceğin rekabet düzenlemeleri açısından önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Bolat: Türkiye’nin Düşük Enflasyonla Güçlü Büyüme Hedefi
Bakan Bolat, adil ve sağlıklı bir piyasa mekanizmasının oluşmasını sağlayacak rekabet hukuku düzenlemelerini ve gerekli regülasyonlar ile denetimleri yapmaya kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.
Bugün İstanbul’da rekabet hukuku ve politikaları kapsamında Balkan ülkelerinin ilgili otoriteleri arasında iş birliğini geliştirmek amacıyla Balkan İnisiyatifi-Rekabet Kurulları Toplantısına ev sahipliği yaptık.
Küresel ekonomik sistemin ve piyasa mekanizmasının adil, şeffaf ve… pic.twitter.com/vZjg6me7p0
— Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) September 30, 2024