Batı Trakya Türkleri, eğitim haklarının ihlal edilmesiyle ilgili endişelerini sürdürüyor. Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin (DEB) Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yunan hükümetinin Batı Trakya’daki Türk azınlık okullarındaki söz hakkını engellediğini ve azınlık eğitimine yönelik hak ihlallerinin devam ettiğini belirtti.
Batı Trakya Türklerinin eğitimle ilgili karşılaştıkları bu engeller, Lozan Antlaşması’na aykırı bir tutum olarak değerlendiriliyor. Asafoğlu, Yunan hükümetinin 2 Eylül’de Gümülcine’deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde velilerin oylarıyla seçilen encümen heyetlerine danışılmadan müdür atanmasını eleştirdi.
“Okullarımızda söz sahibi olmamız engellendi. Veliler tarafından seçilen ve yetkili kılınan encümen heyetleri, bürokratlar tarafından etkisiz kılındı ve yok sayıldı.”
Bu durum, Türk azınlıklarının eğitimdeki haklarına müdahale olarak görülüyor ve bölgedeki Türk toplumunun tepkisini çekiyor.
Asafoğlu, çocuk sayısının azlığı bahanesiyle kısa süre önce 4 azınlık okulunun daha kapatıldığını belirtti. “Azınlık eğitimini sorunlar yumağına çeviren yetkililer, azınlık eğitiminde yeni sorunlar üretme konusunda çok becerikliler,” ifadelerini kullandı.
Yunan hükümetinin azınlık eğitimindeki bu uygulamaları, Batı Trakya’daki Türkler tarafından eğitim haklarına doğrudan bir saldırı olarak değerlendiriliyor. Gümülcine ve İskeçe’deki Türk ortaokul ve liselerinde müdürlerin görev sürelerinin uzatılması veya değiştirilmesi gibi kararlar, artık velilerin seçtiği encümen heyetlerinin görüşleri alınmadan yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan İki Devletli Çözüm Vurgusu:Kıbrıs’ta Yeni Bir Vizyon