İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Şubat 2025 tarihinde, Washington‘da yaptığı açıklamada, Filistin devleti kurulması için Suudi Arabistan‘ı işaret etti. Netanyahu, Filistinliler için Suudi Arabistan topraklarında bir devlet kurulabileceğini belirtti. Bu açıklama, Arap ülkelerinin büyük tepkisini çekti.
Netanyahu’nun bu sözleri, Suudi Arabistan, Filistin ve bölgedeki diğer ülkelerden büyük tepki aldı. Kuveyt, Umman, Bahreyn, Irak, Yemen, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Netanyahu’nun açıklamalarını kınayarak, bu açıklamanın uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.
Kuveyt, Netanyahu’nun Suudi Arabistan‘a yönelik yaptığı açıklamaları şiddetle kınadı. Kuveyt’in dışişleri bakanlığı, Suudi Arabistan’ın egemenliğine ve bölgedeki istikrara tehdit oluşturan her türlü girişimi reddettiğini vurguladı. Ayrıca, Kuveyt, Filistin halkının yerinden edilmesine yönelik her türlü girişimin de karşısında olduğunu belirtti.
Umman da Suudi Arabistan ile dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, Netanyahu’nun açıklamalarını reddetti. Umman, Filistin devletinin ancak Doğu Kudüs başkentli ve 1967 sınırlarında kurulabileceğini vurguladı. Bahreyn de bu açıklamayı, uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirerek şiddetle kınadığını bildirdi.
Irak, Netanyahu’nun açıklamalarını provokatif olarak tanımlayarak, Suudi Arabistan’ın egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi ve uluslararası hukuk kurallarına açıkça aykırı olduğunu belirtti. Irak, Suudi Arabistan‘ın güvenliğine yönelik tehditlere karşı dayanışma gösterdiğini ifade etti.
Yemen, Netanyahu’nun açıklamalarını provokatif ve küstah olarak nitelendirerek, bölgenin istikrarını tehdit eden tehlikeli bir tırmanış olarak değerlendirdi. Yemen, uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler‘i, barış çabalarını sabote eden bu tür ihlallere karşı tavizsiz bir tutum sergilemeye çağırdı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Netanyahu’nun açıklamalarını kınayarak, bu zihniyetin kabul edilemez olduğunu ve gerçeklikten tamamen kopuk olduğunu ifade etti. Ebu Gayt, Filistin devletinin ancak 1967‘de işgal edilen topraklar üzerinde kurulabileceğini belirterek, Batı Şeria ve Gazze Şeridi dahil tüm toprakların bu devlete ait olması gerektiğini vurguladı.
İİT, Netanyahu’nun açıklamalarını kabul edilemez, sorumsuz ve ırkçı olarak tanımlayarak, Suudi Arabistan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik yapılan bu açıklamaları kınadı. İİT, Filistin halkının topraklarından zorla çıkarılmasına yönelik her türlü plan ve girişimi, etnik temizlik olarak nitelendirerek uluslararası hukuk kurallarını ihlal olarak gördü.
Suudi Arabistan ve Filistin‘in yanı sıra, Katar, BAE, Ürdün, Mısır ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) de Netanyahu’nun açıklamalarına tepki göstererek bölgedeki istikrara zarar veren bu açıklamaların geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.