Yeni bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en zenginlerinin bile, Avrupa’daki en yoksullardan daha kısa bir yaşam sürdüğünü ortaya koydu. Araştırma, ABD’deki sistemik sorunların, zengin-fakir fark etmeksizin yaşam süresini kısalttığını gösteriyor.
Zenginlik Ömrü Ne Kadar Uzatıyor?
Hem ABD’de hem de Avrupa’da, daha fazla paraya sahip olmanın ölüm riskini azalttığı ve dolayısıyla daha uzun bir yaşam sunduğu beklenen bir sonuç. Ancak, ABD’de en zengin ve en yoksul kesimler arasındaki farkın Avrupa’ya kıyasla çok daha büyük olduğu ortaya çıktı.
Avrupa Neden Önde?
Araştırmacılar, Avrupa’daki insanların sağlık hizmetlerine ve sosyal refah sistemlerine daha kolay erişim sağlamasının, ABD’ye göre daha sağlam sosyal yapılara sahip olmasının bu farkı açıklayan nedenler olduğunu belirtiyor.
Brown Üniversitesi’nden sağlık ekonomisti Irene Papanicolas, “Amerika’daki en zenginler bile, ekonomik eşitsizlik, stres, kötü beslenme ve çevresel tehlikeler gibi sistemik sorunlardan korunamıyor ve bu durum düşük yaşam beklentisine yol açıyor” diyor.
Araştırma ve Sonuçlar
Araştırma, 2010-2022 yılları arasında 50-85 yaş arasındaki 73.838 yetişkinin sağlık ve emeklilik kayıtlarını analiz etti. Her iki bölgedeki katılımcılar, en zenginden en yoksula doğru dört gruba ayrıldı. Yapılan analizde, Amerikalıların sürekli olarak daha kötü sağlık sonuçları sergilediği gözlemlendi.
Avrupa’da ölüm oranları bölgelere göre değişiklik gösterse de, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde, en yoksul gruplar bile ABD’nin en zenginlerinden daha uzun yaşam sürdü. Avrupa’daki ölüm oranları, ABD’ye kıyasla yüzde 40 daha düşük bulunmuştu.
Zenginliğin Sağlık Üzerindeki Etkileri
Zenginliğin sağlık üzerindeki faydaları uzun zamandır biliniyor: Daha yüksek gelir, daha iyi beslenme, daha konforlu yaşam koşulları ve üstün sağlık hizmetlerine erişim sağlıyor. Ancak bu bulgular, gelir seviyesi ve coğrafi bölgeler arasındaki eşitsizlikleri de gözler önüne seriyor.
Sonuç
Papanicolas, “ABD’de sağlığı iyileştirmek istiyorsak, bu farklara yol açan temel nedenleri anlamalıyız ve bu nedenlerin farklı ülkelerde farklı sağlık sonuçlarına nasıl dönüştüğünü çözmeliyiz” diyor.
Araştırma, New England Journal of Medicine dergisinde yayımlandı.