ABD’li Doktorlar;”Gazze’de Gördüklerimizin Eşi Benzeri Yok”

ABD’li Doktorlar;”Gazze’de Gördüklerimizin Eşi Benzeri Yok”
REKLAM ALANI
Yayınlama: 31.01.2025
A+
A-

Gazze’de 7 Ekim 2023’ten sonra farklı hastaneler ve bölgelerde görev yapan Amerikalı doktorlar, bölgede yaşanan yıkımın dünya çapında gördükleri hiçbir ihtilaf bölgesine benzemediğini ifade etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmelerinin ardından BM’deki gazetecilere açıklamalarda bulunan doktorlar, Gazze’deki sağlık krizinin boyutlarını ve tıbbi yardımların yetersizliğini dile getirdi.

Gazze’deki Durum: Sağlık Çalışanları da Hedef Alındı

Amerikalı doktorlar, Gazze’nin sağlık altyapısının sadece tıbbi malzemelerle değil, aynı zamanda sağlık çalışanlarıyla da hedef alındığını vurguladı. Chicago’dan acil doktoru Filistin asıllı Dr. Thaer Ahmad, sağlık çalışanlarının öldürülmesinin bir norm haline geldiğini belirterek, bu durumun tüm dünyada ciddi bir sorun teşkil ettiğini söyledi. “Beyaz önlük bile kimseyi ölümden koruyamıyor”, diyen Ahmad, sadece sağlık çalışanlarının değil, hastanelerin de doğrudan hedef alındığını dile getirdi. Ahmad, İsrail’in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye’nin kayıplarına rağmen görevine devam ettiğini ve acilen serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Uluslararası İnsancıl Hukuk ve İnsan Hakları Gazze’de İşlevsiz Hale Geldi

Ahmad, Gazze’de tanklar ve askeri birliklerin bulunmamasının, daha fazla ölüm anlamına gelmediğini belirtti ve tıbbi malzeme eksikliğine dikkat çekerek, “Çok sayıda insanın ölmesi kaçınılmaz” dedi. Ayrıca, ateşkes sürecinin başlamasına rağmen tıbbi tahliyeler için herhangi bir adım atılmadığını ifade etti. Filistinlilere yönelik yıllardır süregelen insanlık dışı muameleye dikkat çeken Ahmad, uluslararası hukukun Gazze’de işlevsiz hale geldiğini vurguladı.

Gazze’de Çocukların Durumu Kritik

Stanford Üniversite Hastanesi’nden Dr. Ayesha Khan, dünyadaki 30’dan fazla çatışma bölgesinde görev yaptığını ancak Gazze’de gördüklerinin eşi benzeri olmadığını belirtti. Khan, hastaneye gelen çocukların çoğunun silahla vurulmuş ya da patlayıcılar nedeniyle yaralanmış olduğunu söyledi. “Acilen 2500 çocuğun tahliye edilmesi gerekiyor,” diyerek, güvenlik kısıtlamaları nedeniyle çocukların tahliyesinin imkansız hale geldiğine dikkat çekti.

Vurgulamalar ve Acil Durum:

Dr. Khan, sağlık sisteminde yaratılan kaosun ölüm oranlarını %30 artırdığını belirterek, “Kaos yaratmak, daha fazla ölüm getirecektir” dedi. Tıbbi tahliyelerin büyük önem taşıdığını ve bir sistemin kurulması gerektiğini ifade etti. Gazze’deki hastanelerde görev yapan her 20 sağlık çalışanından birinin öldüğünü belirten Dr. Feroze Sidhwa, hastane sisteminin doğrudan hedef alındığını ve tıbbi malzeme eksikliklerinin büyük bir sorun teşkil ettiğini aktardı.

Bir Çocuğun Hayatı İçin Her Şey Yapılmalı

Dr. Mahmooda Syed, Gazze’deki tıbbi durumu “Çocuk mezarı” olarak tanımladığını belirtti. Syed, kafa yaralanmaları nedeniyle çocukların tedavisini gerçekleştirmeye çalışırken hiçbir gerekli malzemenin olmadığını, bazı çocukların hayatlarını “gizli” müdahalelerle kurtardığını anlattı. COGAT’ın tıbbi malzemelerin girişini engellemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, bu konuda daha fazla sorumluluk ve şeffaflık gerektiğini dile getirdi.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.