İsrail’in Lübnan’da Psikolojik Savaş Yöntemi: Sonik Patlamalar

İsrail’in Lübnan’da Psikolojik Savaş Yöntemi: Sonik Patlamalar
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.08.2024
A+
A-

İsrail’in savaş uçakları, Lübnan’ın başkenti Beyrut ve diğer kentlerde ses duvarını aşarak gerçekleştirdiği sonik patlamalarla korku yaratıyor. Bu patlamalar, çocuklarda travmalara neden olurken, yetişkinlerde iç savaşın kötü anılarını tetikliyor.

İsrail ordusu ile Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınır bölgelerinde “kontrollü çatışmalar” devam ediyor. İsrail’e ait savaş uçakları, Lübnan’ın güneyindeki hava sahasını ihlal ederek sonik patlamalar gerçekleştiriyor.

27 Temmuz tarihinde İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri‘ne yönelik roket saldırısının ardından, başkent Beyrut’a Hizbullah’ın ikinci ismi Fuad Şükür‘ün öldürülmesiyle gerilim arttı. Bu olaydan önce, İsrail savaş uçakları sadece Lübnan’ın güneyindeki Sur, Nebatiye ve Sayda şehirlerinde sonik patlamalar yaparken, 27 Temmuz’dan sonra Beyrut’ta da bu tür patlamalar artış gösterdi.

AA muhabiri, sonik patlamaların Beyrut sakinleri üzerinde yarattığı etkileri, uzmanlara ve vatandaşlara sordu.

İç savaşın acı hatıraları geri dönüyor

Beyrut’taki Psikolog Dr. Riham Monzer, sonik patlamaların ardından kliniğine gelen yetişkin ve çocuk sayısında belirgin bir artış gözlemlediğini belirtti. Monzer, patlamaların geçmişte yaşanan iç savaş ve diğer çatışmaların anılarını tetiklediğini ifade etti:

“Patlamalar, korku yaratmanın yanı sıra Lübnanlıları geçmişe götürüyor. İç savaş döneminde yaşanan ölüm ve çatışma anıları, patlama sesiyle yeniden hatırlanıyor. Bu durum, toplumsal hafızada derin yaralar açıyor.”

Çocuklar üzerinde patlamaların etkisini ve nasıl başa çıkılacağını değerlendiren Monzer, “Büyüklerin yaşadığı korku, çocuklara da yansıyor ve bu korku onların endişelerini artırıyor. Genellikle çocuklar patlamalardan çok korkmuyor ama büyükler panik yaparsa, bu korku çocuklara geçiyor.” dedi. Ayrıca, savaş riski ve endişelerinin kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarını tetiklediğini vurguladı.

Vatandaşların ve turistlerin tepkileri

En son halk otobüsünde sonik patlamaya maruz kalan Dunya Muhammed, “Korkuyorum ve tedirginim. Patlama sırasında otobüsteydim. Araçtan inip su içtim. Başka yapacak bir şey yok,” dedi.

Henüz 14 yaşında olan Tala Beylasan, “Korkuyoruz. İlk defa duyduğumuzda hava saldırısı sandık. Hava saldırısı ile sonik patlamayı ayırt edemiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Abdullah Mecit, Mısır’dan Beyrut’a tatil için geldiğini ve yaşanan patlamaların kendisini üzdüğünü belirterek, “Durumun bu seviyeye ulaşacağını tahmin etmemiştim. Lübnan’ın bu halde olması beni çok öfkelendiriyor,” dedi.

Maya Kerim ise Etiyopya’dan Lübnan’a geldiğinde sonik patlama duymadığını ve çok korktuğunu kaydetti. Beyrutlu Ebu Ahmed, çocukluğundan beri sonik patlamalara alışık olduğunu ancak yeni nesil ve çocukların bu durumdan çok korktuğunu ifade etti.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.